Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.

PEFC-gecertificeerd: duurzaam bosbeheer

Maak kennis met PEFC! Dit internationale, onafhankelijke keurmerk garandeert dat hout- en papierproducten van duurzame oorsprong zijn. De afkorting staat dan ook voor: ‘Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes’. Het doel? Dat alle bossen ter wereld op een duurzame manier worden beheerd. Voor VERHEES Products is het gebruik van zoveel mogelijk gecertifieerd hout zeer belangrijk, omdat wij hiermee bijdragen aan verantwoord bosbeheer. We zijn dan ook trots op het PEFC-certificaat waarmee we producten met dit keurmerk mogen verkopen.

Bij gecertificeerd hout denken veel mensen aan het FSC-keurmerk. De doelstelling van beide organisaties is ook gelijk, alleen de weg ernaar toe verschilt. Zo regelen ze op een andere manier de certificatie. Daarnaast werkt FSC van bos tot eindgebruiker (top-down) en PEFC van eindgebruiker tot bos (bottom-up). FCS heeft eigen standaarden en eisen waaraan boseigenaren moeten voldoen om hun hout een FSC-label te geven. PEFC werkt juist met betrokken organisaties per land om een nationale standaard op te zetten.

 

Het ontstaan van de eisen

Een extra keurmerk dus. Maar hoe ontstaat dit nou? PEFC heeft de ‘Sustainability Benchmark’ voor duurzaam bosbeheer opgesteld op basis van internationale principes. Deze eisen zijn samengesteld uit 250 eisen na internationaal overleg met vele verschillende partijen. Denk aan ATO (African Timber Organization), ITTO (The International Tropical Timber Organization) en IUCN (the International Union for Conservation of Nature) (tropen). De principes worden dus wereldwijd gedragen!

 

Toetsing en certificering

Hoe werkt de certificering? PEFC toetst of nationale standaarden voor duurzaam bosbeheer voldoen aan de benchmark. Dit is een uitgebreid proces. Als een nationaal certificeringsysteem wordt goedgekeurd, valt deze onder het PEFC-keurmerk. Op dit moment zijn 36 landen lid van PEFC en meer dan 30 van deze landen hebben een goedgekeurde standaard voor duurzaam bosbeheer. Iedere vijf jaar worden de landelijke standaarden herzien en opnieuw getoetst. Zo worden de bosstandaarden continu verbeterd. Hierin is PEFC uniek! Ook de Sustainability Benchmark zelf wordt regelmatig herzien.

 

VERHEES Products staat voor duurzaam hout

Hoe groter de vraag naar PEFC-producten, hoe meer hectaren bos duurzaam beheerd worden.
Zo blijven onze bossen in stand! Bij VERHEES Products staan we daarom achter producten met dit keurmerk. Benieuwd naar ons assortiment? Vraag dan naar onze PEFC-gecertificeerde producten.

Buitengewoon compleet

Webdesign Applepie © Verhees Products